Helle Asmild er musiker, foredragsholder og historiefortæller.
Hun er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium som klassisk akkordeonist, og har optrådt som foredragsholder og historiefortæller i mange år.
Helle Asmild har vandret på pilgrimsruten Camino de Santiago alene med sin lille datter på 1 ½ år, hvilket hun fortæller om i musikforedraget: ”Pilgrimsfærden.”
Hun rejste med sin rygsæk i et halvt år i Østafrika i 1989 og vendte tilbage til Kenya med sine tre døtre i 2016, hvor hun blandt andet mødte den kenyanske musiker Reagan Oduor, der nu er hendes svigersøn. Sammen optræder de to med musikforedraget: ”Karen Blixens fortællinger set fra Danmark og fra Kenya.”
I 2017 kom en flygtning fra Syrien rejsende. Han blev budt velkommen i familien, og hans beretninger fra livet i Syrien og Libanon, om flugten til Europa og om kampen for at tilpasse sig en ny kultur danner grundlaget for foredraget: ”En Flygtnings Fortælling.”
I 2018 var Helle Asmild atter på vandretur med sin rygsæk, denne gang i Armenien, hvor oplevelserne og samværet med armenierne gav hende inspirationen til musikforedraget ”Et lille lys i et stort mørke - Armenien og Karen Jeppe.”
2018 var også året, hvor en syrisk flygtning i Danmark bad Helle Asmild om hjælp til sin familie. Det møde udviklede sig til det venskab, der er udgangspunktet for musikforedraget: ”En fremmed forsøger at forstå:”
Helle Asmild optræder i hele landet.
1. Et lille lys i et stort mørke - Armenien og Karen Jeppe
Foredrag/historiefortælling med musik ved Helle og Amalie Asmild.
Armenien er verdens ældste kristne land og hymner fra 400-tallet bliver sunget i Armeniens klostre den dag i dag. Helle Asmild og Amalie Asmild væver den armenske musik ind i fortællingen om det armenske folks historie og fortællingen om Karen Jeppe - denne lille danske kvinde, der reddede flere tusind armeniere ud af fangeskab og slaveri, og som den dag i dag bliver hyldet for sin dåd langt fra Danmarks grænser.
Armensk musik - både kirkemusik, folkemusik og klassisk musik - bliver sunget og spillet i dette musikforedrag som en del af beretningen om det armenske folks utrolige historie og skæbne
I sommeren 2018 rejste Helle Asmild til Armenien i 5 uger med en rygsæk, en sovepose og små stykker husflid fra et loppemarked.
Her mødte hun mennesker fra alle samfundslag og blev inviteret indenfor i utætte containere og i hytter af brædder og blikplader, hvor fattige mennesker bød på mad og husly. Her kom de små husflidsting frem, for de var ikke almisser men stykker af dansk kultur, som blev givet værterne som tak.
Armenien er verdens ældste kristne nation, og de er et stolt folk, hvis lidelseshistorie er ubeskrivelig: Undertrykkelse, forfølgelse og folkemord. En armensk kvinde sagde engang til en dansk missionær: ”I fra Vesten kan så meget, som I gerne vil lære os, men jeg vil gerne vide - kan I også dø ligesom os?”
Amalie Malmgren Asmild er Helle Asmilds datter, og hun er selv musiker og historiefortæller. Amalie har spillet violin, fra hun var 6 år, og hun optrådte første gang som historiefortæller på Moesgård Museum som 12-årig.
(Pris: 6.500 kr. inkl. Transport. Varighed 60 – 120 min. med mulighed for efterfølgende sammenkomst i menighedshuset og mulighed for at stille spørgsmål)2. En fremmed forsøger at forstå – en musikfortælling om at mødes
Musik fra Mellemøsten og et tankevækkende foredrag om et møde mellem to mennesker fra to forskellige kulturer.
Musikken:
”En fremmed forsøger at forstå” er en vekselvirkning mellem musik og fortælling.
Helle Asmild spiller 8 stykker musik undervejs i foredraget: 7 fra de forskellige mellemøstlige folkeslag og ét musikstykke, som er traditionel dansk folkemusik. Opgaven til publikum er: Find Holger! Hvilket musikstykke er dansk?
Lyder det nemt? Burde det ikke være en smal sag at udpege vores egen folkemusik imellem det arabiske, tyrkiske, kurdiske, jødiske m.m.?
Fortællingen:
Vi taler jo så tit om at se tingene fra begge sider, men hvornår gør vi det?
I dette musik-foredrag fortæller Helle Asmild sin historie om sit møde med en flygtning, men det er kun halvdelen af foredraget, for i den anden halvdel fortæller hun hans historie om, hvad det egentlig var, han oplevede, da han mødte hende!
Det viser sig at være to ganske forskellige historier, som tilsammen pludselig giver en ny mening.
Hvem er det, der er fremmed? For ham er den fremmede jo mig!
Det er et foredrag, der med masser af humor og lune fortæller om alle de små og store misforståelser og forviklinger, der jo uvægerligt sker, hver gang vi prøver på at mødes og forstå hinanden.
Efter foredraget og musikken vil der være tid til spørgsmål og diskussion.
(”En fremmed forsøger at forstå” er et søsterforedrag til ”En Flygtnings Fortælling” da mange - både arrangører og tilhørere - ønskede at høre mere. Foredraget er dog selvstændigt, og hovedpersonen er ikke den samme som i ”En Flygtnings Fortælling”).
Videolink:
www.youtube.com/watch?v=KjDSFI6RRBo (Varighed: 60 - 120 minutter. Pris: 4.000 kr. + transport fra Skanderborg)3. Pilgrimsfærden
En fortælling med musik
”Du kan ikke bære din bagage og dit barn op og ned af Camino de Santiagos bjergstier. Det er umuligt!
”Jamen så køber jeg da bare et æsel!”
Jeg var ikke til at skyde igennem, da jeg i 1998 planlagde min pilgrimsfærd med min datter på 1½ år.
Ingenting blev, som jeg havde drømt om - heller ikke æslet.
Pilgrimsfærden er både en fortælling og en koncert!
I vekselvirkning med den tankevækkende beretning om at tage på pilgrimsvandring alene med et lille barn, spiller Helle Asmild satserne fra Jacque Ibert`s klassiske suite ”Histoires”.
Skiftene mellem historiefortælling og klassisk musik giver en helt særlig og meget intens stemning, som åbner for en ny måde at opleve både musik og fortælling på.
(60-90 min.; 4000 kr. + transport)