Kirkekoncerter og musikalske foredrag

Hans Peter Rasmussen

Kontakt: Tyge Brahesvej 15, 9000 Aalborg
Telefon: 9816 8919 mobil 4087 4532
E-mail: hprforedrag@gmail.com

Hans Peter Rasmussen:
Jeg har været friskolelærer i 45 år – er nu på pension. Jeg har været foredragsholder gennem 40 år og omkring 3.000 optrædender – selvom ordet “fortæller” er meget bedre: Jeg forsøger altid at fortælle sådan, at tilhørerne får en dejlig, kunstnerisk oplevelse at tage med sig hjem, og ikke kun information.
Jeg har meget ofte optrådt for seniorpublikummer.
Derudover er jeg – for mange år siden – uddannet klassisk pianist ved konservatorierne i Aarhus og Köln. Har altid spillet siden, også givet nogle koncerter forskellige steder, selvom “det andet” tog meget tid.
Send en mail, så ringer jeg tilbage – der er sikkert meget at snakke om: hprforedrag@gmail.com
Eller bestil et besøg via FOF i Aarhus – Foreningsforedrag.dk.

Her er nogle anbefalinger – fra dansk og tysk presse:
Helt klart en af landets største fortællere.“
”En underholdende aften med en stor entertainer.“
”En provokerende peptalker.”
”Mine lattermuskler meldte klart krampe af grin.“
“Herr Rasmussen ist als ein hervorragender Erzähler bekannt, der gerne die Gewohnheitsdenker herausfordern möchte.” (HPR er kendt som en fremragende fortæller, der gerne vil udfordre vanetænkningen)
”De musikalske eksempler bidrog til en herlig aften.“

Jeg kommer i hele landet og i Tyskland. 

Tre årstidsfortællinger - med musikalske illustrationer:


1. Julestue med musikalske ”fortællinger” - uden nisser, men med engle - for voksne eller børn – eller begge

Julefortællingen, lige fra bebudelsen, fødslen, hyrdernes besøg, Helligtrekongers besøg, Barnemordet i Betlehem og flugten til Ægypten fortælles i den form, som bønder i Senmiddelalderen lavede som folkeskuespil – de såkaldte Oberufer-spil. Meget levende, underholdende, ganske muntre, dramatiske og også gribende. Undervejs tre klaverstykker til lyd-illustration. Det kan f. eks. være Debussys Første Arabeske, et stykke fra Mussorgskys Udstillingsbilleder og Mendelssohns Rondo Capriccioso.
(Varighed 90 minutter plus pause; kan gøres kortere. Honorar 2000 kr.; et godt klaver eller et flygel er nødvendigt – ikke elektronisk. Hvis et instrument mangler, tager vi det uden musik og lidt mere fortælling – plus en julesalme eller sang mere.)


2. Påske uden harer - men med klavermusik

Den første påske er en fantastisk beretning, der mere end noget andet har formet vores religion og kultur gennem 2.000 år.
Jeg fortæller, vi synger et par sange undervejs, og der kommer nogle klassiske klaverstykker, der illustrerer nogle af begivenhederne.
(Varighed 90 minutter plus pause; honorar 2000 kr.; kan gøres kortere. Et godt klaver eller et flygel er nødvendigt – ikke elektronisk. Hvis et instrument mangler, tager vi det uden musik og lidt mere fortælling – plus en sang mere.


3. Så skal vi jage drager - for børn eller voksne

Sankt Mikael, Ridder Georg og Dragen – altså i Efterårstiden, 29. september eller deromkring. Fortællinger om drager og engle med musikalske billeder af sommeren, der går sin vej, og vores kamp mod dragerne (sådan som man så det, dengang man havde Mikkelsdag og de mange billeder og figurer med dette emne). Kan fortælles til voksne eller til børn – eller begge.
(Varighed 90 minutter plus pause; honorar 2000 kr.; et godt klaver eller et flygel er nødvendigt – ikke elektronisk. Hvis et instrument mangler, tager vi det uden musik og et par fortællinger mere.)

Noget pragtfuldt klavermusik - med fortællinger til:


4. De små klassikere - musik på et godt klaver

Jeg spiller en række små, klassiske og kendte klaverværker, som det er så hyggeligt at høre – igen. Undervejs introducerer jeg stykkerne og fortæller anekdoter om værkerne eller komponisterne.
Det er bl. a. værker som: 
Beethoven: Für Elise
Beethoven: Måneskinssonaten, 1. Sats
Mozart: Alla Turca
Paderewski: Menuet i G
Gossec: Gavotte
Chopin: Den lille hunds vals (”Minutvalsen”)
Dvorak: Humoreske i Ges 
Bach: Præludium i C
Det kan give en rigtig hyggelig stund med dejlig musik.
Der kan også vælges et program med relation til årstiden, f. eks. foråret.
(Varighed 90 minutter plus pause; honorar 2000 kr.; et godt klaver eller et flygel er nødvendigt – ikke elektronisk)


5. Fortællekoncerter - musik på et flygel

Dejlig, romantisk klavermusik på flygelet – og gode fortællinger om de spændende mennesker, der har skrevet musikken. 
(Hvert program varer 2 x 45 minutter, prisen er 2.000 kr. Hver afdeling er omkring 20 minutters ord og 20 minutters koncertmusik. Et flygel er en nødvendighed)


6. Pragtfuld romantik: Felix Mendelssohn og Robert Schumann

En fortælling om Mendelssohn (1809-1847), en central, genial og elsket skikkelse i den første del af 1800-tallet. Vi hører 4 eller 5 ”Lieder ohne Worte” og ikke mindst den berømte ”Rondo Capriccioso”.
Og jeg fortæller om Schumann (1810-1856). Vi hører de skønne stykker ”Wiegenlied” og ”Vogel als Prophet” og til sidst det pragtfulde værk ”Papillons”.
(Hvert program varer 2 x 45 minutter, prisen er 2.000 kr. Hver afdeling er omkring 20 minutters ord og 20 minutters koncertmusik. Et flygel er en nødvendighed)


7. Danske romantikere: Ludvig Schytte og I. P. E. Hartmann

En lille fortælling om Schytte (1848-1909), der engang var betydelig, men nu er aldeles glemt i den danske musikhistorie. Ordene omgives af først den smukke og inderlige anden sats og sidst den første, storladne sats af hans Klaversonate.
Derefter koncentrerer vi os om Hartmann (1805-1900). Vi må også høre lidt om hans skønne hustru, Emma. Og så hører vi hans 27 minutter lange Sonate i F-Dur, et virkelig markant og ikke mindst smukt værk i den danske klaverlitteratur.
(Hvert program varer 2 x 45 minutter, prisen er 2.000 kr. Hver afdeling er omkring 20 minutters ord og 20 minutters koncertmusik. Et flygel er en nødvendighed)


8. Musik med nordisk klang: Niels W. Gade og Edvard Grieg

Vi hører først om den store dansker, Niels W. Gade (1817-1890), der havde en umiskendeligt dansk tone. et par af hans små tonedigte, bl. a. ”Rosen”, og til sidst af det sjældent opførte værk i fire satser: ”Arabeske”.
Så den mægtige nordmand, Grieg (1843-1907). Vi hører ”Bryllup på Trollhaugen” og runder af med hans ”Klaversonate i e-mol”
(Hvert program varer 2 x 45 minutter, prisen er 2.000 kr. Hver afdeling er omkring 20 minutters ord og 20 minutters koncertmusik. Et flygel er en nødvendighed)


9. Klaverets giganter: Frederic Chopin og Johannes Brahms

Jeg fortæller om Brahms’ liv og virke. Et vanskeligt liv fortolket i fantastisk musik. Vi hører hans to Rhapsodier opus 78 og et par af hans små valse undervejs.
Og så er det Chopin, vi hører om - klaverets uovertrufne mester. Vi hører to af hans mesterværker – Grande valse opus 42 og Scherzo i b-mol.
For alle emnerne gælder det, at man i stedet kan lave en fortællekoncert på f. eks. en time med kun én af komponisterne. 
Så kommer der jo lige lidt mere musik med end det, der er nævnt.
(Hvert program varer 2 x 45 minutter, prisen er 2.000 kr. Hver afdeling er omkring 20 minutters ord og 20 minutters koncertmusik. Et flygel er en nødvendighed)